Kategorie
Cena
-
od
do
Marzy Ci się niepowtarzalny smak wędzonych wędlin czy ryb na co dzień? Chciałbyś docenić wartość potraw przygotowanych samodzielnie ze świeżych i dobrej jakości składników? Tak? Zatem ogrodowa wędzarnia jest dla Ciebie.
Wędzenie zapewnia nam nie tylko wspaniały smak wędlin czy ryb, ale jest też jedną z najstarszych metod konserwowania produktów. Dym wędzarniczy i substancje w nim zawarte nadają im charakterystyczny aromat, a przy okazji likwidują większość bakterii czy grzybów.
Wędzić można na wiele sposobów: zimnym, ciepłym lub gorącym dymem, uzyskanym przy pomocy powolnego spalania drewna pochodzącego z twardych drzew liściastych (np. buk, olcha, dąb), drzew owocowych czy jałowca.
W jakiej temperaturze wędzić?
- na zimno: 16-22 stopnie,
- na ciepło: 22-45 stopni,
- na gorąco: wieloetapowo, w temperaturach od 40 do 90 stopni.
Własna wędzarnia to dobry pomysł nie tylko dla smakoszy, ale także osób odżywiających się świadomie. Wędliny uwędzone w domu będą miały wyjątkowy, dymny aromat (większość sklepowych wyrobów nie jest wędzonych, lecz aromatyzowanych). Największym atutem będzie także jakość spożywanego produktu. A dodatkowa satysfakcja z przygotowania czegoś samodzielnie – bezcenna.